Celulozni karton sa PE (GC2+PE)

picture

Celulozni kartoni (GC2) su izrađeni od sloja mehaničke i hemijski obrađene celuloze a na strani za štampu je premaz kaolina koji omogućava izuzetno visok kvalitet štampe. Kao takvi mogu se koristiti u proizvodnji ambalaže za pakovanje hrane.

INTER PAPIR proizvodi celulozni karton sa premazom PE koji se koristi u proizvodnji ambalaže za smrznutu hranu ( voće i povrće, smrznuta riba, pekarski proizvodi…) zbog barijere PE koja onemogućava da u slučaju rastapanja vlaga iz smrznute hrane izađe iz okvira pakovanja.

Takođe se koristi za proizvodnju papirnih čaša za koje je neophodno da drzi tecnost unutar čaše i da PE omogući lepljenje čaše delimičnim otapanjem PE.

U trci za novim trzištima sve više konditora se odlučuje upravo za celulozni karton sa PE koji im omogućava visok nivo štampe a u isto vreme onemogućava bilo kave migracije iz ambalaže u hranu i obrnuto.

Celulozni karton sa PE je idealno rešenje za pakovanje čokolada i kolača a ambalaža izrađena od ovog materijala je vrhunskog kvaliteta zahvaljujući premazu kaolina.

Izrađije se u gramaturama od 210 do 320 gr. u rolnama i tabacima, u standarnim dimenzijama kao i vanstandardnim na zahtev klijenta.

 

Hromo karton sa PE (GD2+PE)

picture

Hromo kartoni ( GD2) kartoni spadaju u grupu recikliranih kartona koji se izrađuju od otpadne hartije i kao takvi su neadekvatni za dodir sa bilo kojom vrstom hranom jer štetne materije iz otpadnog papira lako migriraju u hranu.

Do sada se taj problem rešavao lepljenjem gotove PE folije na hromo karton čime se dodaje još jedna hemijska supstanca ( lepak) od koga preti opasnost migracije.

Zato je EU izdala preporuku koju su do sada usvojile mnoge zemlje da se za dodir sa hranom koristi papir ili karton premazan PE principom ekstruzije, odnosno direktnim lepljenjem rastopljene plastike na materijal bez ikakvih dodatnih adheziva . Imajući u vidu i ekološki aspekt, EAPP (Evropska Asocijacija Proizvodjaca Papira) je samo ovako proizveden materijal sa primesama polimera svrstala u papire koji se mogu prihvatiti u reciklažu i to u grupu otpadnih papira srednjeg kvaliteta.

INTER PAPIR svojim klijentima nudi Hromo karton sa PE u gramaturama od 230gr do 450gr koji štiti hranu od spoljašnjih uticaja a ambalažu od uticaja hrane ( rastopljena masnoća, vlaga..). Velika prednost ovakvih kartona je mogućnost toplog lepljenja gde se lepljenje vrši delimicnim otapanjem nanetog PE i spajanjem u kutiju tako da se smanjuju troškovi krajnjeg potrošača.

Izrađije se u rolnama i tabacima, u standarnim dimenzijama kao i vanstandardnim na zahtev klijenta.

Kraft papir sa PE

picture

Kraft papir je zastupljen u svakom segmentu moderne ambalaže. Izrađen je od čiste celuloze i posebnom obradom su njegove mehaničke karakteristike poboljšane tako da ima veliku zateznu čvrstinu.

Kraft papir sa PE se najčešće koristi kao omotni papir za zaštitu upakovanog materijala od spoljašnih uticaja a posebno vlage, kao i za izradu papirnih kesa za brzu hranu.